Tiedotteet

MMT Erkki Verkasalo jatkaa Puumiehet ry:n puheenjohtajana

3/24

MMT Erkki Verkasalo Liperistä valittiin jatkokaudelle Puumiehet ry:n hallituksen puheenjohtajaksi yhdistyksen vuosikokouksessa 22.3. Seinäjoella. Verkasalo toimii  tutkimusprofessorina Luonnonvarakeskuksessa.

Muut hallituksen jäsenet vuonna 2024 ovat Susanna Nieminen Nokialta, Heikki Nikula Iisalmesta, Esa Rantanen Ruskosta, Mika Rinne Lahdesta, Seppo Romppainen Sotkamosta, Jari Ropponen Vantaalta, Tero Sievi-Korte Teuvalta, Janne Taavitsainen Karstulasta ja Siru Väkeväinen Vehkataipaleelta.

Puumiehet ry:n jäsenmaksu vuonna 2024 on varsinaisilta jäseniltä 54 euroa ja opiskelija-, eläkeläis- ja puolisojäseniltä 27 euroa.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Hanna Luoma, hanna.luoma(a)puumies.fi, puh. 040 187 100

0 Read More

Puumiestaidon SM-kilpailu pidettiin Kuopiossa

9/23

SM-Puumiestaitokilpailut pidettiin tänä vuonna Kuopion Rauhalahdessa. Rankkasade toi omat haasteensa kilpailuun, mutta puumiestaitajat ovat taitavia säässä kuin säässä.

Tulokset:

Miesten kilpasarja
1. Veikko Niemi P-Kymi, 191 p, 2. Ilkka Karhu, E-Saimaa, 169 p, 3. Pasi Loukasmäki, Kainuu, 164 p
Naisten kilpasarja
1. Riitta Hakkarainen E-Saimaa, 163 p, 2. Siru Väkeväinen, E-Saimaa, 129 p, 3. Aino Niemi, P-Kymi, 118 p
Miesten tehtäväsarja
1. Martti Nikunen E-Saimaa, 119 p, 2. Matti Riitamaa, L-Suomi, 112 p, 3. Timo Mäkinen, P-Häme, 101 p
Naisten tehtäväsarja
1. Kaisa Holma, Kemi, 86 p, 2. Eini Kähkönen, Kainuu, 75 p, 3. Arja Mäkinen, P-Häme, 73 p
Veteraanit
1. Matti Vitikainen Mikkeli, 101 p, 2. Aimo Nalli, JKL, 101 p, 3. Esa Rantanen, Lounais-Suomi, 98 p
Nuorten tehtäväsarja
1. Iivo Hellstén E-Saimaa, 40 p

Katso kaikki puumiestaitokilpailujen tulokset täältä.

0 Read More

Apuraha Hjalmar Karlströmin säätiöltä

9/2023

Puumiehet ry on saanut Hjalmar Karlströmin säätiöltä 7500 euron apurahan jaettavaksi Puumiehet ry:n kurssirahastosta. Apuraha jaetaan useamman hakijan kesken.

Apurahaa voivat hakea puu- ja metsäalan opiskelijat. Etusijalla ovat puukaupallisia opintoja suorittavat, Varsinais-Suomesta kotoisin olevat hakijat, mutta myös muut hakijat huomioidaan.

Vapaamuotoinen hakemus sisältäen hakijan tiedot ja haettavan apurahan käyttötarkoituskuvaus lähetetään seuraavaan osoitteeseen 30.11.2023 mennessä:

Puumiehet ry
Keskustie 20 D
40100 Jyväskylä

Kaikille hakijoille ilmoitetaan apurahan saajista.

Lisätietoa: toiminnanjohtaja Hanna Luoma, 040 187 1005

0 Read More

Puuala tarjoaa mielenkiintoisia työpaikkoja

8/23

Suomessa puutuoteala on tärkeä työllistäjä ja ala tarvitsee työntekijöitä erilaisiin tehtäviin. Nykyisten työntekijöiden ja alan yrittäjien eläköityminen lisää työpaikkojen määrää nyt ja lähivuosina. Jyväskylässä järjestettävät Puumessut on alan näyteikkuna, jossa puualaan pääsee tutustumaan kätevästi ja tapaamaan merkittäviä työnantajia. Messuilla järjestettävässä tilaisuudessa 8.9. infotaan opinto-ohjaajia puu- ja metsäalasta ja alan koulutuksesta.

– Puutuoteteollisuus on merkittävä teollisuudenala, Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola toteaa. Puutuote- ja huonekaluteollisuus Suomessa työllistää yli 8 % koko maan teollisuuden työllisistä. – Automaation, digitalisaation ja teollisen puurakentamisen myötä työtehtävät kehittyvät kovaa vauhtia. Puutuoteteollisuuden tuotteita viedään Suomesta yli sataan maahan. Markkinat ovat kasvussa ja ala tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia erilaisissa tehtävissä, Mikkola lisää.

Puualalle kouluttautuneet voivat työskennellä tuotannon töiden lisäksi myös esimerkiksi myynnissä, suunnittelussa ja tuoteosien sekä koneiden asennuksessa. Esimerkiksi Puumessuilla laajalla rintamalla esiintyvät puualan konetoimittajat etsivät puualaa ymmärtäviä työntekijöitä erinäisiin työtehtäviin.

Penope Oy:ssä on nähty puualan työvoimahaasteet. Puumessuilla näytteilleasettajana oleva yritys toimittaa muun muassa puutuoteteollisuuteen tuotantokoneita ja -linjoja. – Vaikka meillä on ollut varsin pieni vaihtuvuus henkilöstöpuolella ja hyvä tilanne rekrytointien kanssa tähän mennessä, niin haaste työvoiman saannissa tulee lisääntymään, toimitusjohtaja Jukka Rokkila pohtii.

Rokkila on myös kuullut asiakkailtaan samaa viestiä, että motivoituneita nuoria on vaikea saada yritykseen töihin. – Nuoren ei tarvitse olla koulussa huippuoppilas, sillä yritykset kyllä kouluttavat omiin töihinsä uudet työntekijät. Tärkeää on, että tietää miten sitä puuta työstetään ja miten tarvittavat koneet toimivat, Rokkila painottaa.

Automaatio on osa puualaakin nykyään, joten työtehtävät ovat muuttuneet ja kädet ovat tehtaassa usein näppäimistöllä koneen ohjaimien sijaan. – Puualalla on paljon arvostettuja ja mielenkiintoisia työpaikkoja tarjolla ja puu eikä sen käyttäminen häviä koskaan Suomesta, Rokkila toteaa.

Puumessuilla järjestetään opinto-ohjaajille ja aineenopettajille Puuala tutuksi -info perjantaiaamuna 8.9. Tilaisuuden tavoitteena on kertoa metsä- ja puualan koulutuksesta ja työtilanteesta opettajille, jotka ovat avainasemassa kertomassa siitä opintosuuntaa miettiville nuorille. Tilaisuuden järjestää Puumiehet ry, joka on Jyväskylässä pääpaikkaansa pitävä valtakunnallinen puu- ja metsäammattilaisten yhdistys.

Puumessut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 6.–8. syyskuuta. Puumessut tuo toimialan yritykset ja ammattilaiset saman katon alle. Tapahtuma esittelee saha- ja levyteollisuuden uusinta tekniikkaa, monipuolista puusepänteollisuutta ja huippunykyaikaista puuntyöstöteknologiaa.

Lisätietoa Puuala tutuksi -tilaisuudesta:
Puumiehet ry
toiminnanjohtaja Hanna Luoma
puh. 040 187 1005, hanna.luoma@puumies.fi

Lisätietoja messuista:
Jyväskylän Messut
myyntipäällikkö Hannu Mennala
puh. 050 591 5428, hannu.mennala@jklmessut.fi

0 Read More

Puumies-lehti tietokantaan

3/23

Puumiehet ry:n vuosikokouksessa 17.3.23 Lahdessa julkaistiin Puumies-lehden tietokanta. Kaikille avoin tietokanta löytyy osoitteesta https://puumieslehti.fi/puumies-arkisto/ Tietokannasta voi hakea Puumies-artikkelien nimet ja avainsanat koko lehden historian ajalta eli 67 vuodelta.

Salasanan takana olevasta tietokannasta voi lukea kokonaiset artikkelit vuodesta 2007 lähtien sekä vuosilta 1955–1965. Tietokantaa täydennetään jatkuvasti vastailmestyneillä lehdillä sekä vanhemmilla lehdillä. Muun muassa tutkijoille, historiikkien kirjoittajille ja opiskelijoille myönnetään määräajaksi sähköiset tunnukset tähän laajempaan tietokantaan.

Puumies-lehti on vuodesta 1955 toiminut puutuoteteollisuuden tietokanavana ja tietokanta sisältää tärkeää puutuoteteollisuuden historiaa. Puumiehet ry:ssä ollaan tyytyväisiä, että koko lehden historia saadaan sähköiseen muotoon ja siten talteen myös tuleville sukupolville.

Työn alullepanoon ja avainsanojen kirjaamiseen saatiin Puumiesten Ammattikasvatussäätiöltä apuraha. Avainsanatyötä tekivät metsäalan opiskelijat Henna Nummela ja Mikko Kovanen ja sitä on jatkanut Puumiehet ry:n yhteyspäällikkö Petri Puttonen. Tietokannan on valmistanut jyväskyläläinen SC Software Oy.

Lisätietoa: Päätoimittaja Hanna Luoma, hanna.luoma(a)puumies.fi, puh. 040 187 1005

0 Read More

Professori Verkasalo Puumiehet ry:n puheenjohtajaksi

3/23

Puumiehet ry:n vuosikokouksessa 17.3. Lahdessa yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin professori, MMT Erkki Verkasalo Liperistä. Verkasalo toimii puutieteen ja -teknologian tutkimusprofessorina Luonnonvarakeskuksessa.

Muut hallituksen jäsenet vuonna 2023 ovat Susanna Nieminen Nokialta, Heikki Nikula Iisalmesta, Esa Rantanen Ruskosta, Mika Rinne Lahdesta, Jari Ropponen Vantaalta, Tero Sievi-Korte Teuvalta, Inkariina Sipiläinen Kuhmosta, Janne Taavitsainen Karstulasta ja Siru Väkeväinen Vehkataipaleelta.

Puumiehet ry:n jäsenmaksu vuonna 2023 on varsinaisilta jäseniltä 48 euroa ja opiskelija-, eläkeläis- ja puolisojäseniltä 24 euroa.

Lisätietoa: Toiminnanjohtaja Hanna Luoma, hanna.luoma(a)puumies.fi, puh. 040 187 100

0 Read More

Apuraha Hjalmar Karlströmin säätiöltä

9/2022

Puumiehet ry on saanut Hjalmar Karlströmin säätiöltä 7500 euron apurahan jaettavaksi Puumiehet ry:n kurssirahastosta. Apuraha jaetaan useamman hakijan kesken.

Apurahaa voivat hakea puu- ja metsäalan opiskelijat. Etusijalla ovat puukaupallisia opintoja suorittavat, Varsinais-Suomesta kotoisin olevat hakijat, mutta myös muut hakijat huomioidaan.

Vapaamuotoinen hakemus sisältäen hakijan tiedot ja haettavan apurahan käyttötarkoituskuvaus lähetetään seuraavaan osoitteeseen 31.10.2022 mennessä:

Puumiehet ry
Keskustie 20 D,
40100 Jyväskylä

Kaikille hakijoille ilmoitetaan apurahan saajista marraskuun aikana.

Lisätietoa: toiminnanjohtaja Hanna Luoma, 040 187 1005

0 Read More

Puumiehet ry:n puheenjohtajana jatkaa Tero Sievi-Korte

3/2022

Puumiehet ry:n vuosikokous pidettiin 18.3. Sotkamossa ja etänä verkossa.

Puheenjohtajaksi valittiin toiselle kaudelle Tero Sievi-Korte Teuvalta. Pohjanmaan Puumiehissä pitkään puheenjohtajana toiminut Sievi-Korte työskentelee Lunawoodilla tuotannonsuunnittelijana.

Muut hallituksen jäsenet vuonna 2022 ovat Tytti Ahoranta Kemistä, Susanna Nieminen Kangasalta, Heikki Nikula Iisalmesta, Juha Nummela Heinolasta, Esa Rantanen Ruskosta, Inkariina Sipiläinen Kuhmosta, Janne Taavitsainen Karstulasta, Erkki Verkasalo Liperistä sekä Siru Väkeväinen Vehkataipaleelta. Puumiehet ry:n jäsenmaksu vuonna 2022 on varsinaisilta jäseniltä 48 euroa ja opiskelija-, eläkeläis- ja puolisojäseniltä 24 euroa.

0 Read More

Puumies-lehden tiedottamisen palkinto Puurakentamisohjelmalle

11/2021

Puumiehet ry on myöntänyt Puumies-lehden* tiedottamisen palkinnon ympäristöministeriön Puurakentamisohjelmalle**.

Palkintoa on jaettu vuodesta 1977 asti erilaisille tahoille tunnustuksena puuteollisuuden tai siihen liittyvän alueen tiedon kulun poikkeuksellisen hyvästä hoitamisesta. Nyt on vuorossa 15. palkinto***. Palkinnosta päättää Puumies-lehden kustantajan 91-vuotiaan Puumiehet ry -yhdistyksen hallitus.

Ohjelma on viestinyt puurakentamisesta ja samalla puutuotealasta vaikuttavasti niin alan sisällä kuin alan ulkopuolella. Se on tarjonnut tietoa ja kouluttanut monipuolisesti eri kohderyhmiä, kuten julkishallintoa, rakennusalan ammattilaisia sekä opiskelijoita. Yhteistyö Puumies-lehden kanssa on ollut myös saumatonta.

Palkinto luovutettiin virtuaalisessa Puupäivässä 4.11.21. Palkinnon, teemaan sopivan CLT-kuution, vastaanotti puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

*Puumies-lehti on Suomen suurin ja ainoa koko puutuoteteollisuuden kattava ammattilehti ja se ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Puumies-lehteä julkaisee Puumiehet ry.

**Puurakentamisen ohjelma (2016–2022) pyrkii monipuolistamaan ja kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa. Lisäksi ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälisesti kilpailukykyistä puurakentamisen osaamista ja teollisen valmistuksen yritystoimintaa Suomessa.

*** Palkinto on jaettu:
1. Enso-Gutzeit Oy:lle (1977)
2. Metlalle (1978)
3. Lahontorjuntayhdistykselle (1979)
4. Metsäteholle (1982)
5. Puuinformaatiolle (1985)
6. VTT:n Puulaboratoriolle (1986)
7. Suomen Metsäyhdistykselle (1988)
8. Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiasyhdistykselle (1989)
9. Metsämuseosäätiölle/Lustolle (1992)
10. Metsäteollisuus ry:n Mekaanisen metsäteollisuuden yksikölle (1997)
11. Puun Aika -kampanjalle/Puuinfolle (2000)
12. Päättäjien Metsäakatemialle (2005)
13. Jukka-Pekka Rannalle/Suomen Sahat ry (2010)
14. Arkkitehti TkT Markku Karjalaiselle, TEM (2015)
15. Puurakentamisohjelmalle, YM (2021)

0 Read More

Apuraha Hjalmar Karlströmin säätiöltä

9/2021

Puumiehet ry on saanut Hjalmar Karlströmin säätiöltä 7500 euron apurahan jaettavaksi Puumiehet ry:n kurssirahastosta. Apuraha jaetaan useamman hakijan kesken.

Apurahaa voivat hakea puu- ja metsäalan opiskelijat. Etusijalla ovat puukaupallisia opintoja suorittavat, Varsinais-Suomesta kotoisin olevat hakijat, mutta myös muut hakijat huomioidaan.

Vapaamuotoinen hakemus sisältäen hakijan tiedot ja haettavan apurahan käyttötarkoituskuvaus lähetetään seuraavaan osoitteeseen 31.10.2021 mennessä:

Puumiehet ry
Keskustie 20 D,
40100 Jyväskylä

Kaikille hakijoille ilmoitetaan apurahan saajista marraskuun aikana.

0 Read More
page 1 of 3