Puumiesurheilu ja vapaa-aika

Puumiestoimintaan kuuluu myös runsaasti yhteistä vapaa-ajantoimintaa, johon useinkin osallistutaan koko perheen voimin. Yhdistys järjestää alueyhdistysten kanssa jokavuotisen retkeilyn sekä vuoden päätilaisuuden: syystapahtuman. Puumiestaitoja testataan syystapahtumassa ja talvikisoissa. Lisäksi jokaisessa alueyhdistyksessä järjestetään kotimaan- ja ulkomaan matkoja, excursioita, teatterimatkoja, pikkujouluja, talkoita ja monenlaista ajanvietettä.

Puumiesurheilu

Puumiesurheilu on puumiesten metsätaitokilpailuista itse kehittämä laji, jossa mitataan metsä- ja jalostustietämystä. Kilpailu koostuu juoksulenkistä (hiihto-), jonka varrella on tehtävärasteja. Kilpailusarjoja on kuusi. Talvikisojen järjestämisestä on toistaiseksi luovuttu.

Puumiestaitokilpailu -säännöt

Puumiestaitokilpailun sääntöjä on tarkennettu kesäkuussa 2022. Ohessa säännöt pähkinänkuoressa.
Alla on linkki, josta saat säännöt kokonaisuudessaan.

Tehtävien pistemäärät:
Tehtävät 1-12: oikea vastaus 10 pistettä, lähinnä seuraavat ruudut 8, 5, 3 ja 1 pistettä
Tehtävät 13-15: oikea vastaus 10 pistettä, muut ruudut 0 pistettä

Kilpailun ihanneaika on 50 pistettä.

Miesten kilpasarja (MK) ja naisten kilpasarja (NK):

  • Voittaja on taitotehtävissä ja juoksussa (hiihdossa) eniten pisteitä saanut. Tasapisteissä voittaa vähiten aikaa käyttänyt.
  • Kilpailuvuonna 50 vuotta täyttävä tai sitä vanhempi kilpailija saa ikähyvitystä yhden pisteen vuotta kohden, kuitenkin enintään 20 pistettä.
  • Ihanneajan alittavasta ajasta saa yhden lisäpisteen jokaista alkavaa puolta minuuttia kohden ja miinuspisteitä ylittävästä ajasta.

Veteraanisarja (VS), miesten tehtäväsarja (MT), naisten tehtäväsarja (NT) ja nuorten tehtäväsarja (NuT):

  • Voittaja on taitotehtävissä eniten pisteitä saanut kilpailija. Tasapisteiden sattuessa voittaja on se, jonka kilpailuun käytetty todellinen aika on parempi.
  • Aikaa saa käyttää 2 kertaa ihanneajan. Ylimenevästä osasta miinuspiste jokaista alkavaa minuuttia kohden.
  • Nuorten tehtäväsarja 9-16 -vuotiaille

Joukkuekilpailussa joukkue muodostuu yhdestä kilpasarjojen parhaasta ja kahdesta aikuisten tehtäväsarjan tai veteraanisarjan parhaista kilpailijoista.