Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Näköislehden tunnusten tilaus

Tarvitset tunnuksia sähköisen lehden lukemiseen numerosta 3.2020 alkaen.

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haluan jatkossa:*
Pelkän näköislehdenNäköislehden ja paperilehden

Jos et vielä ole Puumiehet ry:n jäsen tai lehden tilaaja, voit hakea jäseneksi: www.puumies.fi/jasenyys
Puumies-lehti sisältyy jäsenmaksun hintaan.

Puumies-lehdessä 2/2020

Parempaa osaamista ja joustavuutta

Sahateollisuus Ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori muistuttaa Vieraskynä-palstalla, että suomalaiset sahat ovat pärjänneet kansainvälisissä tuottavuus- ja sahakustannusvertailuissa varsin kohtuullisesti, elleivät jopa hyvin. ”Tunnettua on, että mahasta on jääty kiinni tukki- ja logistiikkakustannuksissa. Valitettavasti nyt on jääty jälkeen myös sahalinjojen kokonaistuottavuudessa.” Merivuoren mukaan kotimaisen sahateollisuuden kilpailukyky on perustunut ja tulee perustumaan osaamiseen. ”Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että sahoilla kyetään kehittämään toimintaa yhteisymmärryksessä kaikkien työntekijöiden kanssa.”

Tervolan ihme

Tervolan pienessä 3000 asukkaan kunnassa kolme puualan yritystä ovat investoineet ja investoimassa tuotantoonsa merkittävästi. Perheyritykset Veljekset Vaara, Tervolan Saha ja Höyläämö sekä Vaaran Aihkitalot uskovat puuhun ja sen lisääntyvään käyttöön. Tervolan Saha ja Höyläämö on investoinut koneisiin ja laitteisiin, Vaaran Aihkitalot rakentaa toista hirrentyöstölinjaa ja Veljekset Vaara laajentaa liimattuihin ulkoverhousmateriaaleihin, erityisesti painumattoman hirsiaihion tuotantoon.

OpiFlexin siirrettävä robottisolu on kilpailukykyinen pienissäkin tuotantoerissä

Ruotsalainen OpiFlex Automation Ab:n kehittämä robotti edustaa robotisaation kolmatta sukupolvea eli joustavia robotteja. Laajan markkinatutkimuksen pohjalta käynnistyneessä kehitystyössä yhdistyy OpiFlexin perustajan Johan Friskin innovatiivisuus sekä ABB:n robotit ja Sickin sensoriteknologia. OpiFlexiä voi käyttää tuotannossa ilman turva-aitaa, ja lisäksi sen ohjelmointi on nopeaa ja helppoa. Niinpä robottisolun käyttö pienissä erissäkin on kannattavaa, mikä lisää sen käyttömahdollisuuksia esimerkiksi alihankkijoilla. Pk-yrityksissä robotteja käytetään edelleen todella vähän, vain noin 10 robottia jokaista 10 000 työntekijää kohden.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiehet ry:n jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 2/2020
Sisältö

  • Uutisia
  • Tervolan Saha ja Höyläämö Oy – Perheyhtiö on investoinut isosti
  • Veljekset Vaara Oy – Uusi sukupolvi lisää jalostusastetta
  • Vaaran Aihkitalot Oy – Erikoiskuivatulla massiivihirrellä tuotanto tuplaantuu
  • Vieraskynä – Parempaa osaamista ja joustavuutta
  • OpiFlex Automation Ab – Robotiikan kolmas mullistus
  • SolFox Oy toimitti Westas Groupille sähköiset lineaaritoimilaitteet
  • RemaSawco Oy – Stensvall Trä Ab:n jättitilauksesta töitä myös Suomeen
  • Automatiikalla tärkeä rooli kuivaamoiden kehityksessä
  • Pellopuu Oy – Jättihirsi™-rakenteella talo pystyyn jo kolmella hirsikerralla
  • Teollisen puurakentamisen katsaus
  • Tikkurila Oyj – Korkein paloluokka säilyy kahdella pintamaalauskerralla
  • Wood From Finland 2020
  • Puusepänteollisuuspäivä 2020
  • Puumiehet 90 vuotta – Historian havinaa
  • PuuSuomi-palsta: Puun potentiaali lisäkerrosrakentamisessa
  • Puumiesten lauluja 50: Heikki Harma – Nuorten maailmantuskan tulkitsija
  • Kirjat: Metsätilastoja huippuvuodelta 2018
  • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiehet ry
Asta Kiema Metsäteollisuus ry
Jyrki Mantere, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Janne Taavitsainen, Puumiehet ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy
Siru Väkeväinen, Puumiehet ry

Mediatiedot 2020

Media information 2020

Puumiesarkisto