Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 7/2019

Iisveden Metsällä kova investointivauhti

Iisveden Metsä Oy on investoinut sahaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 20 miljoonaa euroa. Yhtiön viimeisin, ja investointiryppään suurin hankinta on tuorelajittelu- ja rimoituslaitos, joka otettiin käyttöön ennen kesälomia. Heinolan Sahakoneet Oy:n toimittaman laitoksen viimeisiä viritysarvoja säädetään vielä, mutta toimitusjohtaja Tommy Lindström uskoo uudistuksen parantavan sekä sahatavaran laatua että työntekijöiden jaksamista. Sahat painivat monien haasteiden keskellä, mutta Iisveden Metsä katsoo tulevaisuutta myönteisin mielin.

JPJ-Wood täytti 25 vuotta

Juupajoella sijaitseva ja noin 50 henkilöä työllistävä JPJ-Wood täytti 25 vuotta. Yritys uusi viime toimintakaudella kuivatun sahatavaran lajittelulaitoksen paketoinnin. Paketointilaitteet hankittiin Renholmenilta ja sen automaatio OT-Controllilta. Uuden paketointilaitteen avulla sahalla on alettu taitella muovi uudella tavalla, jolloin paketista tulee kireämpi, ja muovia käytetään vähemmän. Toimitusjohtaja Markus Luodetlahti laskee, että muovitus maksaa vajaa euro kuutiolle sahatavaraa. Hän olisi valmis maksamaan hiukan enemmän sataprosenttisesti uusiutuvasta raaka-aineesta valmistetusta kääreestä. Luodetlahdesta olisi hienoa, jos suomalaiset sahat profiloituisivat tällaisen kääreen käyttäjänä.

Puumessut siirtyi seuraavalle 30-vuotiskaudelle

Syyskuun 4.–6. päivä Jyväskylässä järjestetyt Puumessut vetivät jälleen reilusti toistasataa näytteilleasettajaa ja noin 4500 kävijää. Messut järjestettiin ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten syksyllä 1989. Messuilla palkittiin alusta asti mukana olleet yhdeksän yritystä ja yhdistystä, joista yksi on Puumiehet ry. Puumies-lehti vieraili suurimmalla osalla messuosastoja – lue yritysten kuulumiset Puumies-lehdestä 7/2019.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 7/2019
Sisältö

  • Uutisia
  • Iisveden Metsä – Investointiryppään kruunu
  • JPJ-Wood on uskonut puuhun 25 vuotta
  • Puun hyvinvointivaikutuksissa nähdään valtavia mahdollisuuksia tuotteistamiseen
  • Luke Circles: Kiertotalouden ratkaisuja
  • Rummakko – Liikevaihdon kokoinen investointi
  • Kaeser Kompressorit – Asiakaslähtöisyys on perheyrityksen kulmakivi
  • Kooste Puumessuilta
   – Uusia puupohjaisia tuotteita markkinoille
   – Syysriihi
   – Puuala tutuksi opinto-ohjaajille
  • Habitaressa julistettiin suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailu
  • Työn ohessa oppimisella selkeitä tuloksia
  • PuuSuomi-palsta: Tänä vuonna käynnistyneitä puurakentamista edistäviä hankkeita
  • Kotkan Puutalousopiston levy-79-kurssilaiset matkalla
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Olli Tuovinen
  • Puumiesten lauluja 45: Kuopion viisunikkari Tatu Pekkarinen
  • Kirjat: Vaurastumisen vuodet
  • Henkilöuutisia
  • Puumessut – 30 vuotta puuteollisuuden ytimessä
  • Näytteilleasettajat esittäytyvät
  • Kainuu isännöi Syystapahtumaa
  • Chileläinen puurakentamisen delegaatio Suomessa
  • Sahateollisuusmiehet retkeilivät Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla
  • PuuSuomi-palsta: Puualan yrityksille testaus- ja tuotekehityspalveluita
  • Kirjat: Viljellen ja varjellen
  • Puumiesten lauluja 44: Tarttuvien säkeiden mestari
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Emilia Lehtola
  • Montrealiin maailman suurin puurakennushanke
  • Henkilöuutisia
  • Messuopas/Exhibition catalogue

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto