Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 9/2019

Olympiastadionista suomalaisen puuteollisuuden areena

Suomalainen puuteollisuus on näyttävässä roolissa Helsingin Olympiastadionin remontissa. Uutta puuverhoilua tulee stadionille 27 000 neliömetriä: katokseen kivipuurimaa 15 000, ulkoseiniin 9000 ja sisäverhoiluihin 3000 neliömetriä. Esimerkiksi puupinnoitukseen menee lähes 200 kilometriä lautaa ja 450 kilometriä rimaa. Stadionille on kehitetty myös uudenlaiset palonkestävät puukomposiitti-istuimet. Kunhan stadionin portit taas avataan yleisölle, urheilu- ja kulttuuritapahtumien lisäksi katse kannattaa kohdistaa kansallisen monumentin rakenteisiin ja yksityiskohtiin, jotka kertovat oman tarinansa suomalaisesta osaamisesta.

Suomen Puukerrostalot toi Suomeen uuden rakentamistekniikan

Hämeenlinnaan valmistuu vuoden loppuun mennessä nelikerroksinen puukerrostalo, joka on rakennettu uudenlaisella tekniikalla: rankarakentamistekniikalla tilaelementeistä nopeassa ajassa. Talo on Suomen Puukerrostalot Oy:n referenssikohde, ja tehty Lindbäcks Bygg Ab:n tehtaalla Ruotsissa. Suomen Puukerrostalojen ja Lindbäcksin yhteistyö on ainutlaatuinen: Suomen Puukerrostalot tuo Lindbäcksin tuotanto- ja rakennusjärjestelmän Suomeen yksinoikeudella. Lindbäcks omistaa Puukerrostaloista pienen osan, ja on sitoutunut toimittamaan Puukerrostaloille sen tarvitseman määrän asuntomoduuleja. Teppo Laurilan yrityksellä on suunnitelmissa rakentaa 2020-luvulla oma tuotantolaitos Hämeenlinnaan – ja tulla Suomen suurimmaksi puukerrostalojen rakentajaksi.

Soittimia maailmalle Jyväskylästä

Saku Vuoren oma yritys Vuorensaku Guitars valmistaa vuosittain 15–20 sähkökitaraa tai -bassoa suoraan asiakkaille. Maailman suurimman kitaranvalmistajan Fenderin tavoin Vuori rakentaa jokaisen soittimen alusta loppuun itse. Se on korkein ja arvostetuin taso alalla, ja Vuoren sanoin se taso, jolla suomalaisen yrittäjän kannattaa kilpailla. Vuori suunnitteli neljä vuotta sitten oman T. Family -kitaramalliston, ja on nyt tehnyt yli 70 samanmuotoista perheenjäsentä. Asiakkaina on niin tavallisia soittajia kuin tunnettuja tähtiä Suomesta ja maailmalta. Soitinrakentaja ei ole jäänyt omalle verstaalleen odottamaan asiakkaita, vaan on lähtenyt omalta ”hiekkalaatikoltaan” rohkeasti maailmalle – tekemään itseään ja ainutlaatuista mallistoaan tutuksi.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiehet ry:n jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 9/2019
Sisältö

  • Uutisia
  • Olympiastadion – Suomalaisen puuteollisuuden areena
  • Suomen puukerrostalojen ensimmäinen kohde viittä vaille valmis
  • Puu esittäytyy lentomatkailijoille
  • Puun pienellä ilmastorasitteella on vihdoinkin käyttöä
  • CLT-talo pystyyn opiskelijavoimin
  • Tilannekatsaus ikkunoiden ja ovien standardeista
  • Oiva Wood Solutions Oy – Tiivistä yhteistyötä Puumerkin kanssa
  • Puurakentamisen kehittyminen haastaa kiinnikkeet ja liittimet
  • Julkinen puurakentaminen ja kunnallinen päätöksenteko
  • Sähkökitaroita suomalaisesta puusta
  • Metsäpäivät järjestettiin 90. kerran uudistuneella konseptilla
  • PuuSuomi-palsta: Luke tutkii puumateriaalien vaikutuksia sisäilmaan ja tilojen käyttäjiin
  • Suomen Puuteollisuusinsinöörit – kaksi uutta jäsentä
  • Tuhannen vuoden talo hirrestä -kilpailu
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Elisa Ylimäki
  • Timberwise Oy osti Parla Floorin liiketoiminnan
  • Puumiesten lauluja 47: Mestari Helismaa
  • Kirjat: Q3 kolmessa metsäyhtiössä
  • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiehet ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiehet ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiehet ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot 2020

Media information 2020

Puumiesarkisto