Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 1/2020

Kesätyöpaikkaa kannattaa hakea viimeistään nyt

Salillinen puutekniikan opiskelijoita osallistui LAB-ammattikorkeakoulussa Lahdessa duuni-infoon. Tapahtuman järjesti yhdeksännen kerran opiskelijajärjestö Pino ry. Kesätöistä ja muista työmahdollisuuksista kertoi seitsemän alan yritystä. Keitele Group, Koskisen Oy, Metsä Group, Novart Oy, Pihla Group, UPM ja Versowood palkkaavat tuotantolaitoksilleen kesätyöntekijöitä. Oikea aika hakea kesätöitä on viimeistään nyt. Yritykset kannustavat opiskelijoita vinkkaamalla, että mallikkaasti sujuva yhteistyö voi hyvinkin poikia työpaikan valmistumisen jälkeen.

Vieraskynä: Mistä osaajat puualalle?

Puumies-lehden numerosta 1/20 alkaen pääkirjoituksen kirjoittaa pääsääntöisesti päätoimittaja Hanna Luoma, mutta aiemmin pääkirjoituspaikalla nähdyt asiantuntijat jatkavat puheenaiheiden herättelyä Vieraskynä-palstalla. Puumies-lehden vuoden ensimmäisessä numerossa Puutuoteteollisuus Ry:n erityisasiantuntija Aila Janatuinen nostaa esille huolen puutuotealan pullonkaulauksi muodostuvasta työntekijä- ja osaamispulasta. Selvitys asiasta on tehty, ja nyt tiedetään ongelmat, joiden kautta asiaa voidaan lähteä ratkaisemaan. Janatuinen muistuttaa, että meidän on nostettava oma häntämme, kukaan muu ei sitä tee.

Marron Wood Oy kasvatti kotimaan markkinaosuuttaan

Jalopuuraaka-aineita ja massiivitasoja Suomeen tuova Marron Wood Oy on kasvattanut markkinaosuuttaan kotimarkkinoilla merkittävästi: kotimaan myynti kolminkertaistui kolmessa vuodessa. Yrityksessä on ollut käynnissä myös sukupolvenvaihdos, sillä toiminnassa edelleen mukana oleva yrityksen perustaja Martti Suninen jäi vapaaehtoiselle eläkkeelle vuonna 2014. Jatkaja, Juha Suninen, löytyi omasta perheestä. Nuorempi Suninen on pitänyt yrityksen perustoiminnan ennallaan, mutta hänen johdollaan muun muassa hinnoittelua on mietitty uudelleen. Yrityksen varaston arvo on tuplaantunut pienessä ajassa, mutta tavara myös liikkuu, kun hinnat ovat kohdallaan.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiehet ry:n jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 1/2020
Sisältö

  • Uutisia
  • Vattipaja – Tekemällä oppii
  • LAB-ammattikorkeakoulu – Duuni-infosta vinkkejä työnhakuun
  • Kesätöihin Ranskaan
  • Eemeli Polvela matkalla EuroSkills-kilpailuun
  • XAMK – Metsäopetuksen laatu ratkaisee
  • Vieraskynä – Mistä osaajat puualalle?
  • Nuorten metsäbarometri – Puuta mieluiten rakentamiseen ja huonekaluihin
  • Nuoret arvostavat puuta monipuolisena raaka-aineena
  • Marron Wood – Kotimaan myynti kolminkertaistui kolmessa vuodessa
  • Asevelitalot antoivat uskoa tulevaisuuteen ”siellä jossakin”
  • Woodim – Takana neljännesvuosisata jalopuukauppaa
  • Ferroplan – Pyöreän puun potentiaali
  • Ahti Mäntylä 100 vuotta – Töysänperän pojasta kasvoi metsämies
  • Puualan yritysten ja tutkimusyhteisön yhteistyöhön piristystä Pohjois-Karjalassa
  • Puurakentajat Kasvupolulle
  • Ikkunat suojeltuun rakennukseen ThermoWood®-lämpöpuusta
  • Puumiehet 90 vuotta – Historian havinaa
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Lili Yin
  • Puumiehet ry:lle yli 100 uutta jäsentä
  • Puumiesten lauluja 49: Gösta Sundqvist – Laulut kuin pienoisnovelleja
  • Kirjat: Pölkyn tie
  • Avoimet työpaikat
  • Alueyhdistysten yhteistiedot
  • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiehet ry
Asta Kiema Metsäteollisuus ry
Jyrki Mantere, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Janne Taavitsainen, Puumiehet ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy
Siru Väkeväinen, Puumiehet ry

Mediatiedot 2020

Media information 2020

Puumiesarkisto