Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 8/2019

Koskisen Oy investoi ohutviiluvanerin tuotannon kehittämiseen

Suomen suurimpiin puunjalostusyrityksiin kuuluva Koskisen Oy on päättänyt investoida Hirvensalmen tehtaansa kehittämiseen. Yritys käynnistää investointien sarjan jo tänä vuonna, kun se uudistaa toisen viilusorveistaan joulukuussa, ja jatkoa on luvassa jo ensi vuonna. Ohutviiluvanerin käyttö on kasvussa, koska sille löydetään koko ajan uusia käyttökohteita. Tekniikan kehitys muun muassa tulostuspuolella on avannut uusia mahdollisuuksia. Hirvensalmen tehdas on mukana vuoden 2021 kesäkuuhun asti kestävässä ja Business Finlandin koordinoimassa yhteishankkeessa, jonka tarkoituksena on löytää uusia käyttökohteita ohutviiluvanerille, sekä innovoida uusia ominaisuuksia sekä viilulle että ohutviiluvanerille.

Unelmasta kasvoi työpaikka viidelle

Jarkko Pilvinen on luonut seitsemässä vuodessa omasta unelmastaan työn sekä itselleen että neljälle työntekijälleen. Puustikki Oy valmistaa massiivipuusta käsityönä eeppisiä ja rouheita huonekaluja. Sänkyjen, sohvien, ruokailuryhmien ja hyllyjen veistetyt yksityiskohdat voivat olla vaikkapa susia, aarnikotkia tai lohikäärmeitä. Puustikin puusepät inspiroituvat pelien, tv-sarjojen ja elokuvien fantasiamaailmoista. Ravintoloitakin kalustava Puustikki valmistaa myös pienempiä käyttötavaroita, kuten leikkuulautoja, veitsisarjoja, tuoppeja – ja koruja, joihin upotetaan esimerkiksi visakoivua. Puustikki käyttää vuosittain 20–25 kuutiota puuta, pääasiassa sadan kilometrin säteeltä tulevaa mäntyä.

Syystapahtumaa vietettiin Kainuussa

Puumiesten kokoontumisajot, Syystapahtuma, järjestettiin tänä vuonna 28.–29. syyskuuta Vuokatissa Kainuussa. Kainuun Puumiehet järjestivät Syystapahtuman suurella innolla ja sekä Puumiestaitokisassa että illan ohjelmassa nähtiin jotain uutta. Sääntöuudistuksen myötä poistunut vuosikokouskaan ei osallistujamäärää vähentänyt. Puumiestaitokisaan osallistui lähes sata osanottajaa. Naisten kilpasarjan voitti Riitta Hakkarainen, miesten sarjan Pekka Repo ja joukkuekisan kirkkain mitali lähti Pohjois-Savoon.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiehet ry:n jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 8/2019
Sisältö

  • Uutisia
  • Koskisen Oy – Laatu edellä kohti uusia tuotteita
  • Visapaja Oy – Valaisimia ja koruja laserleikkaamalla
  • Peltonen Ski – Huippusuksien kivijalkana
  • Heinola vesileikkauspalvelu Oy – Vedellä leikattuja design-tuotteita
  • Luolamäen Puu-Tek – Taitavaksi tunnettuja
  • Korvenranta Oy 100 vuotta – Arvostettu perheyritys juhli näyttävästi Sibeliustalolla
  • Puustikki – Puutaidetta rouhealla kädenjäljellä
  • Versowood peräänkuuluttaa uutta laskentamallia puurakentamiseen
  • Forum Wood Building
  • Joensuu haluaa puurakentamisen tiennäyttäjäksi
  • LVL-käsikirja on julkaistu
  • FM Timber kehitti tukkikouraan lumiauran
  • PuuSuomi-palsta: Tänä vuonna käynnistyneitä puurakentamista edistäviä hankkeita
  • PK-Puu Oy avasi uuden puuinspiraatiomyymälän
  • Pirkanmaalla puurakentamisessa hyvä draivi päällä
  • Levystä kalusteeksi – StalaTex merkittävin uutuustuote
  • Syystapahtuma – Tiukkaa kisaamista ja rentoa yhdessäoloa
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Marja Sydänmetsä
  • Puumiesten lauluja 46: Paloheimon ja Rautavaaran mestariteos
  • Kirjat: Korven kuisketta
  • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiehet ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiehet ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiehet ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot 2020

Media information 2020

Puumiesarkisto