Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 9/2018

Pohjois-Karjalassa tapahtuu puu- ja metsäalalla

Pohjois-Karjalassa tapahtuu paljon puu- ja metsäalan koulutuksessa, kehittämisessä ja yrityksissä. Puumies 9 on myös Pohjois-Karjalan teemanumero, jossa on juttuja Pohjois-Karjalan puurakentamisesta kuten Light House Joensuusta ja Mehtimäen pesäpallostadionista, yrityksistä kuten Karelia Ikkuna ja Ecotelligent, tutkimuksesta ja kehittämisestä kuten koivun käytöstä, hirvituhojen vaikutuksesta tukkien laatuun, Karelia ammattikorkeakoulun kehitystyöstä sekä ensimmäisestä toimijoista riippumattomasta teollisuusraiteesta Nurmeksen vihreällä teollisuusalueella.

Puupäivä 2018

Helsingin Messukeskuksen Siivessä tänä vuonna järjestetty Puupäivä kokosi jälleen 1000 kävijää kuulemaan mielenkiintoisia luentoja muun muassa massiivipuurakentamisen tutkimuksista. Puumarkkinapäivässä kuultiin ajankohtaiset katsaukset alalta, ja ennusteita tulevaisuuteen. Kuulijoille esiteltiin ajankohtaisia puurakentamisen kohteita, joista koulut nousivat pääosaan. Päivä huipentui Puupalkinnon jakamiseen, minkä tänä vuonna sai Tuupalan alakoulu ja päiväkoti.

Siru Väkeväinen on Puumiesten Liiton uusi puheenjohtaja

Ensi vuoden alussa Puumiesten Liiton ruorin taakse asettuu yhdistyksen historian ensimmäinen naispuheenjohtaja, Siru Väkeväinen Taipalsaarelta. Tämä sahateknikoksi ja metsänhoitajaksi valmistunut puumies työskentelee Kaukaan sahalla laadunohjaajana ja vaikuttaa Etelä-Saimaan Puumiehissä. – Puumiestoiminnassa rikastuttavaa on, että yhdistykseen kuuluu monenlaisia ihmisiä, jotka toimivat erilaisissa ammateissa.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiesten Liitto toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiesten Liiton kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 9/2018
Sisältö

 • Uutisia
 • Karelia Ikkuna Oy – Moderni ikkunatehdas Joensuusta
 • Koivun renesanssi on käsillä – uudet käyttömahdollisuudet ja tuoteuutuudet odottavat ottajaansa
 • Puurakentaminen kehittyy vauhdilla Pohjois-Karjalassa
 • Light House Joensuu – puinen majakka joen rannalla
 • Nurmeksen vihreä teollisuusalue – Toimijoista riippumaton teollisuusraide on valmis
 • Ecotelligent Oy – Tietoliikennemasto liimapuusta
 • Taimikkovaiheen hirvituhot näkyvät sahatukkien ja saheiden laadussa
 • Mehtimäen pesäpallostadion – Kansallispelille arvoisensa puitteet
 • Siru Väkeväinen on Puumiesten Liiton uusi puheenjohtaja
 • Puupäivä 2018
 • Rakennus-Sala tähtää puurakentamisen huipputoimijaksi
 • Koskisen Oy:n kumppanuuspäivä – Sahateollisuuden investoinnit laahaavat korkeasuhdanteesta huolimatta
 • NovoWood Oy – Varasto joka ei nuku
 • Norjan markkinoilla suuri vaikutus Hoiskoon
 • Lahden puutekniikan opiskelijat Itävallassa
 • Sahateknikot vuosimallia 1961 kohtasivat
 • Export Factory käynnistyi
 • Martti Viertola 85 vuotta – Sahojen uudistaja
 • Kainuun Puumiehet 70 vuotta – Tanssien seuraavalle vuosikymmenelle
 • Äijät ovat tanssineet yleisön sydämiin 10 vuotta
 • Tukeille löytyi uusi koti Ylöjärveltä
 • Puumiesten lauluja 37: Nocturne
 • Kirjat: Oksalla ylimmällä
 • Työpaikat
 • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto