Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 5/2019

Vehmaalaiset taistelivat uuden koulunsa rakennusmateriaaliksi puun

Luottamushenkilöt ja kuntalaiset pystyvät vaikuttamaan julkisen rakentamisen materiaalivalintaan. Konkreettinen esimerkki löytyy Vehmaan kunnasta, jolle ulkopuolinen konsultti suositteli betonikoulun rakentamista. Aktiivisten kuntalaisten selvitystyön tuloksena kuntaan valmistui kuitenkin hirsikoulu – huomattavasti edullisemmin ja puoli vuotta nopeammassa aikataulussa kuin alun perin oli tarkoitus. Puurakentamisen lisääntymiselle julkisten tilojen ja kerrostalojen rakentamisessa on yhä paremmat mahdollisuudet. Sitä tukee esimerkiksi ympäristöministeriössä valmisteilla oleva rakennusten vähähiilisyyteen ohjaava lainsäädäntö.

Cubesta Oy:n uusin kohde valmistui Espoon Kauklahteen

Pienten asuntojen kysyntä on pysynyt pääkaupunkiseudulla hyvällä tasolla. Yksi tyytyväinen pienen asunnon omistaja on Marko Lahtinen, joka muutti juuri ennen vappua valmistuneeseen Cubesta Oy:n rakentamaan Puistolinnaan Kauklahteen Espooseen. Lahtisen kodissa on 20 neliömetriä, mutta asunto tuntuu huonekorkeuden, tilavan parven ja parvekkeen ansiosta neliöitä suuremmalta. Talokolmikko Oy:nä aiemmin tunnettu Cubesta Oy valmistaa CityCube- ja WoodCube-asuntotyyppejä. CityCube-asunnot ovat hyvien kulkuyhteyksien varrelle rakennettuja ekologisia ja kestäviä asuntoja. WoodCube-asunnoissa puu näkyy ulkona ja sisällä mahdollisimman paljon, ja asuntojen hiilijalanjälki on vielä CityCube-asuntojakin pienempi. Cubesta Oy ei rakenna pelkästään pieniä asuntoja, vaan koteja erilaisiin tarpeisiin.

Puurakentamisella lisäarvo matkailuun

Matkailijat ovat entistä ympäristötietoisempia ja kestävä matkailu on yhä tärkeämmässä roolissa. Puurakentaminen luo matkailuun lisäarvoa ekologisuudellaan. Esimerkiksi Lapissa matkailupalvelut, kuten erilaiset safarit, tapahtuvat pääosin metsässä. Puun tarina jatkuu metsästä luontevasti puurakenteisissa ja -verhoilluissa majoitusrakennuksissa. Yksi uusista puurakentamisen ilosanomaa vievistä matkailukohteista avattiin vappuna Kuopiossa. Matkailukeskus Kuopion Saana on Honkarakenteen toimittama sauna-, kokous ja ruokailukohde. Sen idea on lähtöisin Helsingin Löylystä. Kallaveden rannalle on kolme erilaista saunaa, ravintola, spa-palvelut, ulkouima-allas ja terassitilaa liki 3000 neliötä. Matkailukohde on yksityisten kiinteistösijoittajien ja yrittäjien rahoittama ja omistama.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiehet ry toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä 2018. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiehet ry:n kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 5/2019
Sisältö

  • Uutisia
  • Vehmaalaiset onnistuivat saamaan hirsikoulun betonisen sijaan
  • Rakennusmateriaalin vähähiilisyyteen ohjaava säädös tulossa
  • Tukholman 79&Park-rakennuskompleksissa käytettiin kanadalaista punaseetriä
  • Ruotsalaiset lahjatalot rohkaisivat puuteollisuuteen
  • Puurakentamisen ohjelma: rakentaminen kestävämmäksi
  • Cubesta Oy – Kaikki neliöt hyötykäyttöön viihtyvyydestä tinkimättä
  • Parmaco Oy – Vuokrakaupalla
  • Kankainen kiittää: vuokrapäiväkoti-koulu on vastannut odotuksia
  • Asuntomessut Kouvolassa: Korjausrakentamista kasarmialueella
  • Tuuli Autio – Intohimona puunveisto
  • Puurakentamisella lisäarvoa matkailuun
  • Matkailukeskus Kuopio Saana – Puuntuoksuisia löylyjä
  • Ylöjärven Puu Oy avasi uuden myymälän
  • Ligna 2019: Edelleen puualan Tapahtuma maailmassa
  • Innovaatioita ja ideoita Interzumissa
  • 30 vuotta puualan näyteikkunana – Puumessut entistä ehompana Jyväskylässä syksyllä
  • Kuudes syysriihi puidaan 4. syyskuuta
  • Kuljetus-logistiikka 2019 -messut: Kuljetusala valmistautuu hiilivapaaseen liikenteeseen
  • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Kare Kosonen
  • Sahatavaran Lujuuslajitteluyhdistys ry:n vuosikokous 2019
  • PuuSuomi -palsta
  • Puumiesten lauluja 43: Jukka Kuoppamäen sinivalkoiset laulut
  • Kirjat: Metsät Suomen luonnossa
  • Henkilöuutiset

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto