Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 3/2019

Rauman sataman suurinvestoinnit valmistuvat pian

Rauman satama tavoittelee konttiliikennemäärän kasvua, ja on tehnyt sitä silmällä pitäen suurinvestointeja. Sataman väylä on syvennetty, konttiterminaali laajennettu ja vielä kuluvan vuoden aikana valmistuu yhdeksän hehtaaria uutta asfalttikenttää varastokäyttöön. Investointien kokonaiskustannusarvio on 77,5 miljoonaa euroa. Rauman satamassa käy vuosittain noin 1200 laivaa. Suurimpia vientiartikkeleita, paperia ja kartonkia, vietiin viime vuonna 2,5 miljoonaa tonnia pääasiassa Keski-Eurooppaan, Iso-Britanniaan ja Amerikkaan.

Hybridi puuauto on ollut käyttäjilleen mieluisa

Joensuulainen HKK-Kuljetus Oy sai tammikuussa käyttöönsä Sisu Polar Hybrid -puuauton, jolla yhtiö ajaa Viitasaaren ja Pihtiputaan alueella noin 50–60 puukuormaa viikoittain. Autoa ajavat Joonas ja Olli Ranto ovat Oy Sisu Auto Ab:n viime elokuussa lanseeraamaan hybridiin tyytyväisiä: auto on tukeva ajaa ja kuluttaa dieseliä vähemmän kuin vanha V8-moottorilla varustettu Sisu Polar. Hybrid-mallissa dieselmoottorin rinnalle on asennettu sähkömoottori, joka saa voimaa superkondensaattoreista. Maksimivääntömomentti on 3 600 Nm. Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry valitsi HKK-Kuljetuksen vuoden 2019 kuljetusyritykseksi.

Eri-ikäinen metsänkasvatus voi olla tasarakenteista kasvatusta kannattavampaa

Tasaikäisellä metsänkasvatuksella on pitkät perinteet Suomessa, mutta eri-ikäinen metsänkasvatus voi olla onnistuessaan metsänomistajalle tasaikäiskasvatusta kannattavampaa. Kannattavuus perustuu siihen, että metsän perustamis- tai hoitotöitä ei tehdä, kun taimikko syntyy luontaisesti. Yhteiskunnan näkökulma metsätalouden kannattavuuteen on erilainen kuin metsänomistajilla, mutta metsänomistaja päättää kuitenkin aina oman metsänsä käsittelytavasta.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiesten Liitto toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiesten Liiton kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 3/2019
Sisältö

 • Uutisia
 • Rauman Satama: Metsäteollisuuden tärkeä vientisatama investoi isosti
 • HKK-Kuljetus Oy investoi hybridiin
 • Metsänkäsittelyä pitää monipuolistaa Suomessa
 • Metsähallitus: Ekotehokkuutta puukuljetuksiin
 • Kaskisten satama: Laivojen automatisointi muuttaa satamien toimintaa
 • Yhteisymmärrys hakkuista ja metsienhoidosta saatava aikaan
 • Piimega: Kahden miehen pajasta isoksi ohjelmistotaloksi
 • Arkkitehdit ja asiakasarvo kerrostaloasuntojen tuotannossa
 • Sveitsistä on tulossa Euroopan puurakentamisen kärkimaa
 • Nesteen pilottiasemaksi puurakennusinnovaatio
 • Mittauspäivät Kajaanissa
 • Paltamon biojalostamohanke
 • Viennin edistämistä puualan yrityksille
 • Suomen Puuteollisuusinsinöörit 80 vuotta
 • Yhteistyötä puurakentamiseen
 • Uudet säännöt hyväksyttiin kevätvuosikokouksessa
 • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Riku Ekman
 • Pohjois-Karjalan Puumiehet vuosikokouksessa Kerubissa
 • Puumiesten lauluja 41: Samuli Niemelän tytät teki menestyslauluja
 • Kirjat: Metsän taudit
 • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto