Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 8/2018

Kivipuu – Tammisto-yhtiöiden tuote nyt teollisessa tuotannossa

Kivipuu on kehitetty Tammiston puun toimitusjohtaja Markku Heinosen työryhmän kanssa ja sitä valmistetaan Aureskosken jalostustehtaan sekä Kolhon kyllästämön yhteistyönä. Kivipuu on myrkytön, luonnon omaan fossiloitumisprosessiin perustuva kestopuu. Kivipuukäsitelty puu patinoituu auringonvalossa kauniin harmaaksi. Sitä ei tarvitse öljytä, joten se on käytännössä huoltovapaa. Ensimmäinen toteutunut mittava kauppa syntyi viime kesänä, jolloin toimitettiin Riikaan 42 kilometriä kivipuukäsiteltyä mäntylankkua Mežaparksin suurta laululavaa varten.

Kilpailukykyä tekemällä myös toisille

Suomen huonekaluteollisuudessa on 2000-luvulla käynyt melkoinen pudotuspeli, ja huonekalutehtaiden määrä on pienentynyt merkittävästi. Hengissä pysyneet yritykset ovat joutuneet etsimään uusia ratkaisuja, jolla kannattavuus on saavutettu. Yhä useampi huonekaluyritys on löytänyt lisätuloja alihankinnasta ja sopimusvalmistuksesta. Senkki Oy, Peltola Oy ja Rotola-Pukkila Oy valmistavat huonekaluja niiden perinteisellä valmistusalueella Etelä-Pohjanmaan eteläisissä osissa Jurvassa ja Kauhajoella. Kaikilla liikevaihdosta ainakin osa tulee sopimusvalmistamisesta ja alihankinnasta.

Sahateollisuuspäivät 3.-4.10. Aulangolla

Kuudennen kerran järjestetyillä Sahateollisuuspäivillä oli 25 workshoppia ja neljä ständiä, joissa kävijät pääsivät kuulemaan sahateollisuuden laitteista ja palveluista. Uusia näytteilleasettajia oli puolisen tusinaa. Kävijöitä oli noin 130 ja yhdessä näytteilleasettajien kanssa Aulangon valtasi yli 200 saha-alan ammattilaisen joukko.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiesten Liitto toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiesten Liiton kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 8/2018
Sisältö

 • Uutisia
 • Kivipuu – Tammisto-yhtiöiden uusi puutuote teollisessa tuotannossa
 • Tammisto Puu Oy – pikku verstaasta merkittäväksi puunjalostajaksi
 • Kilpailukykyä tekemällä myös toisille
  – Rotola-Pukkila Oy
  – Peltola Oy
  – Senkki Oy
 • Säilytyskalusteita punatammesta
 • Vaivaisukot – ja yksi akka
 • TKM TTT – Tehtaan siirto onnistui suunnitellusti
 • Addtech Nordautomationin pääomistajaksi
 • Versowood esittää puurakentamisen osaamisohjelmaa Suomeen
 • Koskisen Oy – tuotetoimittajasta kokonaisvaltaiseen toimitukseen
 • TutKi-hanke – tavoitteena parempi puutuote
 • Sahateollisuuspäivät – ajankohtaista asiaa ja verkostoitumista
 • Puukone 2018 – Robotit valtaavat alaa
 • 25. Homag Treff
 • Meksikolaiset piensahurit hakivat ratkaisuja tuotantoon Suomesta
 • Syystapahtuma – Puumiesten Liitto ry:stä tulee Puumiehet ry
 • Kolmikantakisat Eräkeskuksella
 • Puumiesten lauluja 36: Esa Pakarinen, viihdyttäjä Pohjois-Karjalasta
 • Kirjat: Omassa elementissään PRT Forest Oy 1968-2018
 • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto