Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 6/2018

Puun vuosisata – kuinka se voi muuttaa pienmetsätaloutta?

Uusien puupohjaisten tuotteiden läpimurto voi johtaa radikaaleihin muutoksiin tuotanto- ja kulutusjärjestelmässä. Tämän osana myös metsänomistajan maailma saattaa tulevina vuosikymmeninä kokea suuriakin muutoksia. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli luotasi Puun vuosisata -vision mahdollisia, todennäköisiä ja haluttuja seurauksia pienmetsätaloudelle. Esimerkiksi metsänomistajille korkeamman lisäarvon puu- ja puukuitutuotteet mahdollistavat puunmyyntitulojen lisääntymisen ja osalle myös metsänomistajayrittäjyyden houkuttavuuden kasvun.

Suomalaiset sahatoimittajat panostavat Chilen markkinoille

Suomessa vieraili kesällä chileläisen La Corporación Chilena de la Madera – Corman, Metsäteollisuus ry:n sisarorganisaation, johdolla 15 chileläistä sahaa. Vierailun tavoitteena oli tutustua suomalaiseen sahateknologiaan ja lisätä automaatioastetta chileläisissä sahoissa. Chileläinen sahavierailu on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka suomalaiset laitetoimittajat laittoivat alulle Chilessä seitsemän vuotta sitten. Suomalaiset ovat toimineet epävirallisen vientirenkaan tavoin järjestäen yhteistä tiedotusta kohdealueella, yhteisvoimin seminaareja ja messuosastoja, delegaatiovierailuja sekä workshoppeja.

Reaaliaikaista ohjausta markkinoilta kannolle

Keitele Group on päättänyt uusia toiminnanohjausjärjestelmänsä. Yritys valitsi kumppanikseen PiiMega Oy:n, jonka Timber-Pro-ohjelmiston käyttöönotto tapahtuu vuoden 2019 loppuun mennessä kaikilla Keitele Groupin tuotantolaitoksilla. Timber-Pro laskee sahauserälle kannattavuutta ottaen huomioon kaikki todelliset kustannukset sahauksesta paketointiin asti. Kustannuksia lasketaan sahauserälle takautuvasti, ja lopulta tasaamon mittareilta tuleva tieto yhdistetään tilauskantaan, jonka jälkeen järjestelmä laskee erälle kannattavuuden.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiesten Liitto toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiesten Liiton kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 6/2018
Sisältö

 • Uutisia
 • Puun vuosisata – kuinka se voi muuttaa pienmetsätaloutta
 • Säästöpuuajattelu uusiksi
 • Metsätalouden kestävyyttä varmistetaan monin keinoin
 • Asuntomessut: Puuta paljon myös sisusuksessa
 • Pro Nemus avautui biotuotetehtaalle
 • PuuSuomi-verkosto Kuhmossa
 • Rahoitusta puurakentamisen vauhdittamiseen
 • Piimega: Reaaliaikaista ohjausta markkinoilta kannolle
 • Suomalaiset sahatoimittajat panostavat Chilen markkinoille
 • Limab ja RemaSawco: Laajemmalla portfoliolla eteenpäin
 • Finnstamm: Raaka-aine ylijäreistä tukeista – puutavara puhdasta sydänpuuta
 • FinnMetko: Koneilla yhä kevyemmin, enemmän ja vähemmällä
 • Hallitustyöskentelystä tukea yrityksen toimintaan
 • Jetta-konserni: Ulkopuolinen jäsen hallituksessa tuo lisää osaamista
 • Jukka Kleemola 85 vuotta: Purukasassa syntynyt
 • Hannu Peltonen 70 vuotta: Pitkän linjan puumies
 • Norjalaiseen puuosaamiseen tutustumassa
 • Keurusselän järvimaisemat kutsuvat syystapahtumaan
 • Vuoden 2018 sahamiesretkeily Itä-Suomessa
 • Helsingin Puumiesten teollisuusretki Lahden ja Heinolan seudulle
 • Kotkan Puutalousopiston sahaosaston 1966-67 kurssijuhla
 • Puumiesten lauluja 34: Sillanpään marssilaulu
 • Työpaikat
 • Lukijatutkimus
 • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Silja Pitkänen-Arte Metsäteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto