Puumies-lehti

Puualan erikoisammattilehti ja jäsenlehti –
Mukana ketjussa kannolta markkinoille

Puumies-lehti on luetuin puualan aikakauslehti maassamme.
Se kertoo tuoreesti alan tekniikasta, markkinoista, tuotteista, yrityksistä ja ihmisistä.
Puumies on perustettu 1955.

Puumies-lehdessä 1/2019

HASA teki sukupolvenvaihdoksen

HASAn toinen perustaja, Aulis Pitkäkangas on luopunut lopuista omistuksistaan. Toimitusjohtajana aloitti marraskuussa hänen poikansa Kasperi Pitkäkangas. Nuorempi Pitkäkangas on seurannut pikkupojasta asti, miten HASAn tuotanto on kasvanut 20 000 kuutiometristä nykyiseen 450 000 kuutiometriin. 180 henkilöä työllistävän yrityksen tuotannosta noin puolet jää Suomeen.

Lontoon pörssi huomioi Kohiwoodin

Lontoon pörssi valitsi Kohiwoodin eurooppalaiseksi innovatiiviseksi kasvuyritykseksi 19 muun suomalaisen yrityksen kanssa. Valintaan vaikuttivat todennäköisesti Kohiwoodin kansainväliset hankkeet muun muassa Isossa-Britannissa. Lisäksi yritys on kasvattanut liikevaihtoaan seitsemänä peräkkäisenä vuotena ja kehittänyt tehtaissaan robotiikkaa. Työn tuottavuus työntekijää kohtaan on kaksinkertaistunut.

Koululaiset saivat uuden oppimisympäristön

Koululaiset hyödyntävät aktiivisesti Pohjois-Hämeen Puumiesten Vilppulankosken rantaan tekemää puupuistoa sekä sen kupeeseen hiljattain valmistunutta kotaa. Puupuistossa on harjoiteltu puulajien tunnistamista, harrastettu puusuunnistusta ja vertailtu eri puulajikkeita. Kotaan mahtuu koko luokallinen oppilaita lämmittelemään sormiaan tai harjoittelemaan esimerkiksi nuotion sytyttämistä tai puukon käsittelyä.

Lukijatutkimus

Puumies-lehti on arvostettu alan ammattilehti

Puumiesten Liitto toteutti lukijatutkimuksen Puumies-lehdestä kesällä. Vastaajien mielestä Puumies-lehti tarjoaa asiantuntevaa alan tietoa lukijoilleen.

Lukijatutkimus toteutettiin nettikyselynä, jonka linkki lähetettiin kaikille Puumiesten Liiton jäsen- ja tilaajarekisterissä oleville henkilöille. Lisäksi tutkimuksesta tiedotettiin yhdistyksen netti- ja FB-sivuilla sekä alueyhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille.

Lukijatutkimus on Aikakausmedian Adam-tutkimus, joka on räätälöity ammatti- ja järjestölehdille. Standardikysymysten lisäksi kyselyssä oli pari lehden omaa kysymystä. Tutkimuksen toteutti Jukka Helske Jhelske Researchistä. Suora sähköpostikutsu kyselystä lähti 2033 lehden lukijalle. Noin 200 sähköpostia palautui bumerangina takaisin pääosin vanhentuneen osoitteen takia. Vastausprosentti jäi karvan alle 20 prosentin, joka on Jukka Helskeen mielestä kelpo vastausprosentti tämän tyyppisille kyselyille.

Puumies-lehteä luetaan tarkkaan: 92 prosenttia vastaajista lukee joka numeron, ja jokaiseen lehteen käytettiin keskimäärin 40 minuuttia. Lehteä luetaan myös useampaan kertaan – vain viidennes lukee lehteä vain kerran, muut useammin.

Puumiesten Liiton kehittämissuunnitelmissa on julkaista tulevaisuudessa sähköinen lehti painetun lehden rinnalle. Painettu lehti piti kuitenkin pintansa kyselyssä, sillä noin 60 prosenttia lukijoista haluaa jatkossakin lukea lehteä vain painettuna. Kolmannes vastaajista lukisi myös pääsääntöisesti painettua lehteä, mutta haluaisi sen rinnalle täydentävää tietoa sähköisesti. Vain kuusi prosenttia vastaajista lukisi mieluiten sähköistä lehteä.

Puumies-lehti koetaan tärkeäksi alan tiedonlähteeksi: 42 prosenttia koki sen erittäin ja 47 prosenttia melko tärkeäksi. Lehden lukeminen vaikuttaa hyvin tai melko myönteisesti käsitykseen puutuoteteollisuudesta 99 prosentille lukijoista.

Yleisten kysymysten lisäksi pyydettiin vastaajia arvioimaan kyselyn lopussa muutamia Puumies 5/2018 -lehden artikkeleita ja mainoksia. Vastaajista 77,5 prosenttia oli ehtinyt lukea jo ko. lehteä, loput eivät ainakaan vielä vastatessaan. Lehdestä valittujen viiden jutun keskimääräinen lukemisprosentti oli 63 %, joka on sama kuin Aikakausmedian 2015-2017 tutkittujen ammatti- ja järjestölehtien keskiarvo.

Ilmoitusten huomioarvo lehdessä oli hyvä. Lukijoista 42-56 prosenttia oli huomannut isommat – puolen sivun tai koko sivun – mainokset. Myös pienet ilmoitukset huomataan, sillä tutkimuksessa olleen parin sentin korkuisen ilmoituksenkin oli huomannut neljännes lukijoista.

Vapaat vastaukset ovat kyselytutkimuksen suola ja niin tässäkin – niitä tullaan toimituksessa tutkailemaan tarkalla syynillä. Toimitusta tietysti ilahdutti ja lämmitti pääsääntöisesti positiiviset kommentit – olemme tehneet selvästi jotakin oikein täällä toimituksessa! Kehitysideat ja kritiikit luemme tarkasti ja yritämme ottaa opiksi. Kehittämistä lehdessä riittää varmasti tulevina vuosina.

Kiitos kaikille vastanneille vaivannäöstä! Tiedättehän, että palautetta lehdestä, niin ruusuja ja risuja saa antaa koska vaan, otamme niitä mielellämme vastaan. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotut sadan euron S-lahjakortit osuivat Tapio Virtaselle Varkauteen ja Mona Isotuvalle Turkuun. Kaksi voittajaa edustavat sekä pitkään lehteä lukeneita ja uusia lukijoita, sillä Virtanen on ollut jäsen vuodesta 1974 ja Isotupa vuodesta 2016. Onnea voittajille!

Puumies 1/2019
Sisältö

 • Uutisia
 • HASA – 30 vuotta pihkassa puuhun
 • Metsä opettaa puupuistossa
 • Kota lisää puupuiston käyttömahdollisuuksia
 • Centria – Puutuoteteollisuuden muuntokoulutus alkaa syksyllä
 • Jyrki Mantere eläkkeelle – ”Tosissaan, mutta ei vakavana”
 • Luodelahti Sahateollisuusmiesten puheenjohtajaksi
 • Kohiwood – Lontoon pörssin valitsema
 • Tutkintonimikkeet muuttuvat, mutta puutekniikkaa opiskellaan vielä Otaniemessä
 • Kirsi-Marjan kiinnostus puurakentamiseen johti opiskelemaan diplomi-insinööriksi
 • CLT- ja LVL-tilaelementtiratkaisut yleistyvät puukerrostalorakentamisessa
 • Puukerrostalot 1996-2018
 • Huonekaluala paras erikoistuneille yrityksille
 • Metsätytöt tarvitsevat luvan olla tyttöjä – ala on mieskeskeisimpiä Suomessa
 • Markkinointi Tapio Nyrönen Oy – Oikeassa paikassa oikeaan aikaan
 • Matkalla puu- ja metsäalan ammattilaiseksi: Perttu Hintsala
 • Metsä- ja puualan koulutusta
 • Puumiesten lauluja 39: Heränneiden mahtava lauluperintö
 • Kirjat: Metsätilastot uudessa kuosissa
 • Henkilöuutisia

Puumies toimii tiiviissä yhteistyössä alan keskeisten yhteisöjen kanssa.

Yhteistyötahot ovat:

Merkkipäivien julkaisu Puumies-lehdessä

Merkkipäivät julkaistaan vain pyynnöstä. Lähetä merkkipäivätiedot hyvissä ajoin lehden käyttöön (nimi, titteli, merkkipäivä, paikkakunta, jolla asut ja tiedot, jotka haluat merkkipäivästä julkaista). Ilmestymisajan löydät mediatiedoista (kts yllä). Merkkipäiväuutisia ottaa vastaa Raili Korpi, sposti raili.korpi (at) puumies.fi, puh 014 215 636 tai osoitteella: Puumies, Keskustie 20 D, 40100 Jyväskylä. Kuvan voi liittää mukaan sähköpostiin tai toimittaa kirjeessä. Jos tiedät, että kuvasi on arkistossamme, ja haluat käyttää sitä, ilmoita, että käytetään arkistokuvaa.

Puumies on Aikakauslehtien liiton jäsen.
Lehden päätoimittaja on Hanna Luoma.

Toimitusneuvosto

Puumies-lehden toimitusneuvoston muodostavat:

Martta Fredrikson Metsäteollisuus ry
Heikki Heiskanen, Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistys ry
Hanna Luoma, päätoimittaja
Marko Karvonen, Puumiesten Liitto ry
Kai Merivuori, Sahateollisuus ry
Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry
Pekka Riihimäki, Puumiesten Liitto ry
Tommi Sneck, Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
Janne Taavitsainen, Puumiesten Liitto ry
Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy

Mediatiedot

Media information

Puumiesarkisto