Metsätalousneuvoksen arvonimi Ritva Varikselle

8/2017

Tasavallan presidentti on myöntänyt Puumiesten Liiton entiselle toiminnanjohtajalle Ritva Varikselle metsätalousneuvoksen arvonimen. Ritva Varis on ensimmäinen nainen, jolle tämä vuodesta 1991 ollut arvonimi on suotu. Metsätalousneuvoksen arvonimi on myönnetty 26 vuoden aikana yhteensä 34 henkilölle.

Äänekoskelainen Ritva Varis oli Puumiesten Liiton toiminnanjohtajana ja Puumies-lehden päätoimittaja vuodesta 1987 vuoteen 2015. Hän jäi eläkkeelle 1.2.2016. Ritva Varis on puhunut puun ja varsinkin puutuoteteollisuuden puolesta määrätietoisesti pitkän uransa aikana. Varis on toiminut useissa metsä- ja puualan koulutustoimikunnissa, ja nostanut esiin huolen alan koulutuksen supistumisesta. Hän on myös ansioitunut tietokirjailija, joka on toimittanut useita metsä- ja puualan yhdistysten historiikkeja. Viimeiseksi Ritva Varis on toimittanut sekä sahateollisuuden että puulevyteollisuuden oppikirjat, joista ensimmäinen ilmestyi keväällä ja toinen julkaistaan Puumessuilla Jyväskylässä syyskuussa.

Puumiesten Liitto on aatteellinen, vuonna 1930 perustettu puualan järjestö, joka koostuu henkilöjäsenistä. Jäsenet toimivat pääasiassa metsätalouden ja puutuoteteollisuuden sekä näitä lähellä olevilla aloilla esimies-, johto- ja asiantuntijatehtävissä. Puumiesten Liiton toiminnan pääalueet ovat koulutus- ja julkaisutoiminta. Puumiesten Liitto julkaisee puutuoteteollisuuden ammattilehteä, Puumies-lehteä 10 kertaa vuodessa. Puumiesten Liitossa on noin 2000 jäsentä. Liiton pääpaikka on Jyväskylässä ja sillä on 20 alueyhdistystä eri puolilla maata.